Solaktivitet

 https://www.spaceweatherlive.com/en/solar-activity/solar-flares.html

 Om du klickar på länken ovan kommer du till en sida som övervakar solaktiviteten i realtid. Vi har just nu en hel del ganska stora händelser med solutbrott och radiostörningar. I värsta fall kan dessa vara farliga för våra astronauter på ISS, radiokommunikation på olika platser på jorden och strömavbrott. Vi har ju väntat på att solen skall komma in i en ny maximum-cykel och nu har den verkligen startat med buller och bång.

Hur har vi det under kommande solmaximum? Klarar alla moderna elbilar detta? Elbränder i städer, brandbilar som inte startar för att generatorn pajar osv.. Massor av ny teknik har ju kommit dom senaste åren, det skall bli intressant att se hur hållbar den är. En kall vinter där långvariga elavbrott väntas? Alla reparationer av generatorer och elstationer, kanske gör elen ännu dyrare? Ja man skall inte ta ut nåt än, men helt klart är att det mesta i dag styrs av pengar och hur mycket man kan sälja. Inte hur bra, beprövat och hållbart det är. Just saying...

Jag skyller detta för min tröga och glappande internetuppkoppling i dag. Eller så är det bara Telia som inte har ordning på sina grejer som vanligt. Dom vill dock fortfarande ha betalt för tre bredband och krånglar hejdlöst hur mycket man än ringer och skriver för att få bukt med problemet.

I eftermiddag blir det nog en tur till fågelsjön med kameran.

Var snäll, lev väl

/Trine


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar